A biztonságos autósülésekről

A autósülésekről

2013.07.02 17:45
Mi az ECE R44/4 és mi az az ADAC teszt?

Minden Európában forgalomba hozott gyermekülésnek meg kell felelnie az ECE R44/03 vagy 04 jelű direktívának, bárhol is gyártották azt. Minden ülés, amely teljesítette az előírásokat egy narancssárga érvényesítő címkével látnak el, melyen szerepel az ECE norma száma, a testsúly határok, a körben lévő nagy "E" betű melletti szám arra az országra utal, ahol a minősítést elvégezték, alatta pedig a megfelelést azonosító számsor található, amely 03-al, vagy 04-el kezdődik attól függően, hogy az ülés melyik verziónak felel meg. 

Az ECE R44/03-as és a 04-es előírás műszaki paraméterekre vonatkozó előírásai megegyeznek, tehát forgalomba hozható és vásárolható a 03-as minősítési jellel ellátott autósülés is, ez csupán annyit jelent, hogy egy régebben bevizsgált típusról van szó.

Az ECE R44/04-es előírás 2005 óta van érvényben, a vizsgálati mintavételre és a gyártás körülményeire vonatkozóan tartalmaz új előírásokat. Ugyanakkor az ECE R44/04-es direktíva nagy hiányossága, hogy nem követeli meg az oldalütközés elleni védelmet.

Mivel több az ADAC teszt mint az ECE R44/04-es szabvány?

Az ADAC, a német autóklub a legnagyobb európai autós szervezet. Saját vizsgálati laboratóriumukban 2003 óta évente végeznek tesztsorozatokat és adnak ki minősítéseket a gyermek autósülések minden kategóriájában. Ezek a vizsgálatok sokkal jobban modellezik a valóságot, mert 50 %-al nagyobb dinamikus terhelésnek kell megfelelnie a próbadaraboknak, mint az ECE R44/04-es előírás esetében. A frontális ütköztetést 64 km/h sebességgel hajtják végre és tesztelik az üléseket egy 50 km/h sebességgel bekövetkező oldalirányú ütközés esetére is.

A teszt során négy szempontból vizsgálják az üléseket: biztonság, használhatóság, komfort és kezelhetőség. Ezek mindegyike külön-külön minősítésre kerül egy ötfokozatú skálán. A nagyon sok, egymással sokszor nehezen összehangolható kritériumnak nem egyszerű megfelelni. Az ülések oldal- és fejvédelmének előtérbe kerülése, ami ma a fejlesztés legfőbb iránya, egyértelműen az ADAC tesztjeinek köszönhető.

Az ECE R44/04-es direktívának megfelelni alapkövetelmény, enélkül nem kerülhet forgalomba egy autósülés. Jól szerepelni az ADAC tesztjén rangot jelent, amely kivívhatja a szakma és a fogyasztók elismerését is. A jó minősítésű autósülést vásárló szülő biztos lehet benne, hogy minőségi és biztonsági szempontból kiváló autósülésben utaztatja gyermekét.