Bababiztonsági blog

Somogyi Réka
2020.02.27 15:18

A Semmelweis egyetem oktatóvideója a helyes kézmosásról!

Ez az első és legfontosabb, leghatékonyabb módja a fertőzések megelőzésének, megakadályozásának! Ha így mosunk kezet és gyermekeinknek is megtanítjuk az alapos kézmosást, nem kell aggódnunk sem a koronavírus, sem másmilyen fertőzés miatt!

Somogyi Réka
2019.10.01 10:00
Fogmentés

Mit tegyünk, ha gyermekünk foga egy baleset során letörik, kitörik? 

 

Mint 2003 óta minden évben, idén is megvizsgálta az ADAC német autóklub a forgalomban lévő autós gyerekülés legfontosabb képviselőit. 

 

10 + 1 dolog a lakásodban, amiről nem is sejted, hogy veszélyt jelent a kisgyermeked számára

Minden szülő tudja, hogy amikor a baba elkezd kúszni-mászni, azaz képes lesz a helyét saját maga megváltoztatni, akkor a konnektorokat vakdugóval kell ellátni és a veszélyes tárgyakat biztonságos szekrénybe kell zárni vagy legalábbis a baba számára elérhetetlen magasságba kell tenni.  Minden szülő tudja, hogy a legveszélyesebbek a gyógyszerek, a tisztítószerek és az éles szúró-vágó eszközök, tárgyak.

A kormany.hu október 13-ai cikke szerint kozmetikumok tisztaságát vizsgálta a fogyasztóvédelem. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos ellenőrzés során összesen 120 különböző kozmetikai terméket vizsgáltak, ezek közül hetet kivontak a forgalomból!

Mely termékeket vizsgálták, melyek a megfelelőek és melyek a bukottak?   

LÉPCSŐRÁCS, LÉPCSŐRÁCS, LÉPCSŐRÁCS!!

Szerencsére ez a kislány megúszta komolyabb sérülések nélkül!

Ne várd meg, míg elindul egyedül a lépcsőn, szerelj fel babarácsot!

Gyermekkerékpárokat, rollereket, görkorcsolyát, biciklis gyermeküléseket vontak ki a forgalomból

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) akkreditált laboratóriuma a gyermekek biztonsága érdekében összesen 67 gyermekkerékpár, kerékpáros gyermekülés, gördeszka, görkorcsolya és roller műszaki vizsgálatát végezte el, amelyek közül 26-ot a fogyasztóvédelmi hatóság kivont a forgalomból. Tizenhét esetben a terméket a vásárlóktól is visszahívták.

Mérgező kölesgolyót vontak ki a forgalomból! 

Ha van ilyen az otthonodban, ne add gyermekednek!

Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet veszélyt. Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.

2016.04.29 13:42

Gyermekeknek készült tejpépet vont ki a NÉBIH

Azonnali hatállyal megtiltotta a NÉBIH a 250 grammos Nestlé 5 gyümölcsös tejpép forgalmazását. A termékekben a penészgombák által termelt ochratoxin-A méreganyagot mutatták ki. A kifogásolt tejpép egyszeri, vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre.

A gyors hatósági intézkedésnek köszönhetően a termék már nincs az üzletláncok polcain. A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy aki vett az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, az ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

Az ADAC német autóklub idén is elkészítette a gyerekülések tesztjét. Összesen 23 gyerekülést vizsgáltak, 14 kapott jó minősítést, 5 elégségest és 4 nem felelt meg a teszten. A négy megbukott autósülés közül három a szennyezőanyag tartalom miatt kapott elégtelen minősítést, egy pedig a frontális teszten nem felelt meg.

 

Az idei évben először I-SIZE szabvány szerint készült autósülés is szerepelt a teszten -rögtön kettő is-, és mindkettő jó minősítéssel végzett.

 

Fontos tudni, hogy önmagában nem elegendő a törésteszten jól szereplő biztonságos autósülés. A gyerekülés csak akkor tudja feladatát megfelelően ellátni, azaz a gyermek testi épségét megvédeni, ha helyesen van rögzítve az autóba és a gyerek is megfelelően van bekötve az ülésbe!

Mire figyeljünk, ha a lépcső tetején használunk ajtórácsot? 

Aprólékosan járd körbe a kertet és mérd fel az összes lehetséges veszélyforrást, majd tégy meg mindent az elhárítás érdekében!

 

 

 

Segítségképp néhány tipp, jótanács a kert biztonságossá tételéhez:

 

 

 

 

2014.06.27 13:19

Mint minden apró tárgy, a gombelem is fulladást okozhat, ha megakad a nyelőcsőben vagy ha a gyermek félrenyeli azt és a légcsőbe kerül. De a gombelem azért is különösen veszélyes, mert a nyállal érintkezve komoly égési sérüléseket okoz a nyelőcsőben vagy a gyomorban, ami akár halálos kimenetelű is lehet. 

 

 

 

Hogyan előzheted meg, hogy egy gombelem gyermeked kezébe kerüljön?  

 

 

 

 

2014.03.21 20:28

Szeretnék egy tévhitet eloszlatni az önfeszítős ajtórácsokkal kapcsolatban: az önfeszítős ajtórácsot nem azért fejlesztették ki, hogy a csavarral rögzíthető ajtórácsokkal ellentétben ez nyom nélkül eltávolítható legyen!

Mi a különbség a digitális és az analóg bébiőr Között?

2014.02.27 11:38

Gyakran felvetődik a kérdés az internetes fórumokon, hogy használjunk-e bébiőrt, szükség van-e rá egyáltalán?

Gyógyszeres doboz
2013.10.09 11:15

Biztos Te is gyermeked számára elérhetetlen magasságban, jól zárható fiókban, szekrényben tárolod a család gyógyszereit, de vajon így tárolják a nagyszülők is?

 

Ha mentek hozzájuk legközelebb, nézz szét, hogy elérhető magasságban látsz-e gyógyszeres, vitaminos dobozt és kérd meg a nagyszülőket, hogy tegyék el. Ha pedig hosszabb időt tölt ott gyermeked (pl. nyaral), akkor már előre kérd meg őket, hogy pakoljanak el minden gyógyszeres dobozt! 

2013.05.11 12:43
Sarokvédők helyes felhelyezése
2011.10.27 12:51
Fürdőszoba felmosása