Bababiztonsági blog


Alapesetben az ajtórácsok, lépcsőrácsok rögzítése egyszerű, legyen az akár önfeszítős, akár csavarral rögzítendő ajtórács. Azonban korláttal rendelkező lépcsőknél ez első ránézésre nem ennyire egyszerű. Sok szülő küld fotót nekünk és kétségbeesve kérdezi, hogyan lehetne a lépcsőjüket biztonságossá tenni, pl. mert fúrni nem szeretnék a vaskorlátot, faoszlopot, vagy az önfeszítős lépcsőrács tartókupakjának a rögzíéséhez nincs elegendő hely a korláton, ebben az esetben hogyan előzhetnék meg, hogy szemük fénye egyedül elinduljon lefelé vagy felfelé a lépcsőn?! 

Szerencsére a gyártók is felismerték ezt az igényt, és többféle megoldást találtak rá.

Gyakran keresnek meg szülők azzal a kéréssel, hogy segítsek az albérletüket bababiztossá tenni. Mivel nem az ő tulajdonuk, ezért elvárás, hogy semmilyen termék ne hagyjon nyomot a lakásban és a lakás berendezési tárgyain. Tehát a fúrással rögzíthető ajtórácsok és fiókzárak szóba sem jöhetnek (kivéve, ha a bútor a miénk és nem pedig a főbérlőjé)

Nekik segítségül minden kategóriából kigyűjtöttem az albérletbe javasolt bababiztonsági termékeket:

Somogyi Réka
2020.02.27 15:18

A Semmelweis egyetem oktatóvideója a helyes kézmosásról!

Ez az első és legfontosabb, leghatékonyabb módja a fertőzések megelőzésének, megakadályozásának! Ha így mosunk kezet és gyermekeinknek is megtanítjuk az alapos kézmosást, nem kell aggódnunk sem a koronavírus, sem másmilyen fertőzés miatt!

Somogyi Réka
2019.10.01 10:00
Fogmentés

Mit tegyünk, ha gyermekünk foga egy baleset során letörik, kitörik? 

 

Mint 2003 óta minden évben, idén is megvizsgálta az ADAC német autóklub a forgalomban lévő autós gyerekülés legfontosabb képviselőit. 

 

10 + 1 dolog a lakásodban, amiről nem is sejted, hogy veszélyt jelent a kisgyermeked számára

Minden szülő tudja, hogy amikor a baba elkezd kúszni-mászni, azaz képes lesz a helyét saját maga megváltoztatni, akkor a konnektorokat vakdugóval kell ellátni és a veszélyes tárgyakat biztonságos szekrénybe kell zárni vagy legalábbis a baba számára elérhetetlen magasságba kell tenni.  Minden szülő tudja, hogy a legveszélyesebbek a gyógyszerek, a tisztítószerek és az éles szúró-vágó eszközök, tárgyak.

A kormany.hu október 13-ai cikke szerint kozmetikumok tisztaságát vizsgálta a fogyasztóvédelem. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos ellenőrzés során összesen 120 különböző kozmetikai terméket vizsgáltak, ezek közül hetet kivontak a forgalomból!

Mely termékeket vizsgálták, melyek a megfelelőek és melyek a bukottak?   

Gyermekkerékpárokat, rollereket, görkorcsolyát, biciklis gyermeküléseket vontak ki a forgalomból

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) akkreditált laboratóriuma a gyermekek biztonsága érdekében összesen 67 gyermekkerékpár, kerékpáros gyermekülés, gördeszka, görkorcsolya és roller műszaki vizsgálatát végezte el, amelyek közül 26-ot a fogyasztóvédelmi hatóság kivont a forgalomból. Tizenhét esetben a terméket a vásárlóktól is visszahívták.

Mérgező kölesgolyót vontak ki a forgalomból! 

Ha van ilyen az otthonodban, ne add gyermekednek!

Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet veszélyt. Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.

2016.04.29 13:42

Gyermekeknek készült tejpépet vont ki a NÉBIH

Azonnali hatállyal megtiltotta a NÉBIH a 250 grammos Nestlé 5 gyümölcsös tejpép forgalmazását. A termékekben a penészgombák által termelt ochratoxin-A méreganyagot mutatták ki. A kifogásolt tejpép egyszeri, vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre.

A gyors hatósági intézkedésnek köszönhetően a termék már nincs az üzletláncok polcain. A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy aki vett az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, az ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

Az ADAC német autóklub idén is elkészítette a gyerekülések tesztjét. Összesen 23 gyerekülést vizsgáltak, 14 kapott jó minősítést, 5 elégségest és 4 nem felelt meg a teszten. A négy megbukott autósülés közül három a szennyezőanyag tartalom miatt kapott elégtelen minősítést, egy pedig a frontális teszten nem felelt meg.

 

Az idei évben először I-SIZE szabvány szerint készült autósülés is szerepelt a teszten -rögtön kettő is-, és mindkettő jó minősítéssel végzett.

 

Fontos tudni, hogy önmagában nem elegendő a törésteszten jól szereplő biztonságos autósülés. A gyerekülés csak akkor tudja feladatát megfelelően ellátni, azaz a gyermek testi épségét megvédeni, ha helyesen van rögzítve az autóba és a gyerek is megfelelően van bekötve az ülésbe!

Mire figyeljünk, ha a lépcső tetején használunk ajtórácsot? 

Aprólékosan járd körbe a kertet és mérd fel az összes lehetséges veszélyforrást, majd tégy meg mindent az elhárítás érdekében!

 

 

 

Segítségképp néhány tipp, jótanács a kert biztonságossá tételéhez:

 

 

 

 

2014.06.27 13:19

Mint minden apró tárgy, a gombelem is fulladást okozhat, ha megakad a nyelőcsőben vagy ha a gyermek félrenyeli azt és a légcsőbe kerül. De a gombelem azért is különösen veszélyes, mert a nyállal érintkezve komoly égési sérüléseket okoz a nyelőcsőben vagy a gyomorban, ami akár halálos kimenetelű is lehet. 

 

 

 

Hogyan előzheted meg, hogy egy gombelem gyermeked kezébe kerüljön?  

 

 

 

 

2014.03.21 20:28

Szeretnék egy tévhitet eloszlatni az önfeszítős ajtórácsokkal kapcsolatban: az önfeszítős ajtórácsot nem azért fejlesztették ki, hogy a csavarral rögzíthető ajtórácsokkal ellentétben ez nyom nélkül eltávolítható legyen!

Mi a különbség a digitális és az analóg bébiőr Között?

2014.02.27 11:38

Gyakran felvetődik a kérdés az internetes fórumokon, hogy használjunk-e bébiőrt, szükség van-e rá egyáltalán?

Gyógyszeres doboz
2013.10.09 11:15

Biztos Te is gyermeked számára elérhetetlen magasságban, jól zárható fiókban, szekrényben tárolod a család gyógyszereit, de vajon így tárolják a nagyszülők is?

 

Ha mentek hozzájuk legközelebb, nézz szét, hogy elérhető magasságban látsz-e gyógyszeres, vitaminos dobozt és kérd meg a nagyszülőket, hogy tegyék el. Ha pedig hosszabb időt tölt ott gyermeked (pl. nyaral), akkor már előre kérd meg őket, hogy pakoljanak el minden gyógyszeres dobozt! 

2013.05.11 12:43
Sarokvédők helyes felhelyezése
2011.10.27 12:51
Fürdőszoba felmosása