Bababiztonsági blog

Önfeszítő ajtórács

2014.03.21 20:28

Szeretnék egy tévhitet eloszlatni az önfeszítős ajtórácsokkal kapcsolatban: az önfeszítős ajtórácsot nem azért fejlesztették ki, hogy a csavarral rögzíthető ajtórácsokkal ellentétben ez nyom nélkül eltávolítható legyen!

Bizony az önfeszítős ajtórács is nyomot hagy a falon, hiszen a kis falitartókat -amik kb. 2 cm átmérőjű kis köröcskék-  kétoldalú kis ragasztópárnácskákkal rögzíthetők a falhoz, amiknek a majdani eltávolítása esetén maradhat nyom (pl. a vakolat is jön vele együtt), de ez könnyen helyrehozható, hiszen amikor már a gyerkőc eléri azt a kort, hogy nincs szükség ajtórácsra, akkor már rendszerint a falfirkálós korszak is befejeződik, és egy tisztasági festéssel egybeköve az ajtórács nyomai is eltüntethetők, akár csavarral, akár ragasztópárnácskákkal lettek rögzítve. De az is megoldás lehet, hogy a fehér színű kis tartókat fent hagyjuk a falon, szerintem egyáltalán nem zavaróak látványban sem.

Ugyan a Premier ajtórács esetén nincs szükség falitartók felragasztására, de ha a rács túl szorosan feszül a falhoz, akkor előfordulhat, hogy az évek során egy kicsit benyomódik a fal (festéskor ez is könnyen eltüntethető).

 

Ha nem a nyom nélküli eltávolítás, akkor mi az előnye a csavarral rögzíthető ajtórácsokkal szemben az önfeszítős ajtórácsoknak?

Ha az ajtókeretre felcsavarozzuk az ajtórácsot, akkor a kis lyukak még festéssel sem tüntethetők el, azok ott maradnak örökre. Viszont az ajtófélfáról a ragasztó könnyen eltávolítható, még azt is megkockáztatom, hogy nyom nélkül :)

Ezen kívül az önfeszítős választása ajánlott akkor is, ha tudjuk, hogy a fal olyan kemény anyagból (pl. betonból) készült, aminek a fúrása meglehetősen körülményes lenne. És arról se felejtkezzünk el, hogy vannak szülők, akik nem tartanak otthon a fúráshoz, csavarozáshoz szükséges szerszámokat, vagy egyszerűen csak az egyszerűbb megoldásokat szeretik. Az ő számukra is jó választás az önfeszítős rendszerű ajtórács.

 

Azonban mint oly sok helyen, itt is szeretném megjegyezni és fel hívni rá a figyelmet: lépcső tetején önfeszítős ajtórács csak úgy biztonságos, ha  a falitartót csavarral is rögzítjük. Ha csak ragasztjuk, akkor az a lépcső tetején balesetveszélyes lehet!