Bababiztonsági blog

Használjunk-e bébiőrt?

2014.02.27 11:38

Gyakran felvetődik a kérdés az internetes fórumokon, hogy használjunk-e bébiőrt, szükség van-e rá egyáltalán?

Igen, a bébiőrre nem a babának van szüksége, szépen fel tud nőni anélkül is, viszont az anyukának nyugalmat jelent, megadja azt a tudatot, hogy ha éppen hallótávolságon kívül van a gyerkőc, akkor is tudja, ha felébred, ha baj van, ha rosszul érzi magát a kisbabája.

Ha emeletes házban laktok és a babaszoba az emeleten van, a konyha vagy a nappali meg a földszinten, vagy távol van a két helyiség egymástól, ahol a baba alszik és ahol Te tartózkodsz, akkor mindenképpen hasznos a bébiőr. Ahogy felébred a kicsid, Te egyből meghallod és mehetsz hozzá, nem kell sírnia ahhoz, hogy tényleg meghalld. Megkíméled őt a felesleges sírástól, szerintem ez egy elég nyomós indok a bébiőr használatához :) 

Én a kertes házban élőknek is javasolni szoktam a bébiőr használatát, hiszen jó időben alig várjuk, hgy kimehessünk egy kicsit kertészkedni, pihenni, feltöltődni, amíg gyermekünk alszik napközben. Bébiőr segítségével nyugodtak lehetünk, mert a babánk ébredését, nyöszörgését azonnal meghallhatjuk! Ráadásul, ha van már egy nagyobbacska tesó, akivel jó kint lenni a kertben, amíg a kicsi alszik bent, nem kell ki-be rohangálni és hallgatózni, hogy vajon felébredt-e a kicsi. A bébiőr azonnal jelez.

Akkor is hasznos a bébiőr, amikor a baba kint alszik a teraszon babakocsiban, az anyuka pedig bent teszi a dolgát a házban. Mielőtt elkezdene ordítani szegény baba, mi már kint is vagyunk nála :)

Én egyszer a konyhában mosogattam, amikor megláttam a bébiőr villogó fényeit, elzártam a csapot és csak akkor hallottam meg, hogy a légzésfigyelő sípol, amit a víz csobogása miatt nem is hallottam, és ha nincs bébiőr, akkor nem tudtam volna azonnal rohanni hozzá...