Bababiztonsági blog

Hogyan előzd meg a kerti baleseteket?

2014.06.27 13:26
Hogyan előzd meg a kerti baleseteket?

Aprólékosan járd körbe a kertet és mérd fel az összes lehetséges veszélyforrást, majd tégy meg mindent az elhárítás érdekében!

Segítségképp néhány tipp, jótanács a kert biztonságossá tételéhez:

 

 

 

 

 

 

 

 

- Legyenek biztonságosak a kerti játszószerek (hinta, mászóka)! Ellenőrizzük le nincs-e kiálló, éles rész, meglazult csavar!Tegyünk gumitéglát, fakéreg örleményt a hinta és a mászóka alá!

- Helyezzük a homokozót félárnyékba!

- Takarjuk le éjszakára a homokozót! A macska piszok sok betegséget terjeszt.

- Ha nem használjuk a gyermekpancsolót, öntsük ki belőle a vizet!

- Soha ne hagyjuk magára a gyereket a pancsolómedencében! A gyerekek pár cm-es vízben is meg tudnak fulladni. Ha a pancsolót, kismedencét a teraszon állítottuk fel, akkor ügyeljünk arra, hogy a medencéből kilépő kisgyermek nehogy megcsússzon a vizes járólapon, burkolaton!  A fürdőszobai csúszásgátlót legalább a kilépéshez tegyük oda. Biztonságosabb a füvön felállítani a pancsolót, medencét, de árnyékolásról minden esetben gondoskodjunk!

- Ha van medence vagy kerti tó a kertben, akkor soha, egy félpillanatra se hagyjuk egyedül a gyereket! Ha lehetséges, kerítsük körbe vagy fedjük le a vízfelületet!

- A kerti szerszámokat mindig tartsuk zárt helyen, soha ne hagyjuk kint a kertben!

- Tartsuk zárva a szerszámtároló, kisház ajtaját! Soha ne engedjük be oda a gyereket egyedül!

- Még ha zárható is ez a házikó, a biztonság kedvéért a vegyszereket, veszélyes szerszámokat tartsuk benne elérhetetlen helyen!

- A kertkaput mindig zárjuk be, a kulcsot tartsuk a gyermek számára elérhetetlen helyen! Járjuk körbe a kertet, nézzük meg a kerítést minden oldalról, hogy nincs-e olyan hely, ahol a gyerkőc meglóghat!

- Ne ültessünk mérgező, bogyós növényeket a kertünkbe! A legjobb, ha a meglévő mérgező növényeket eltávolítod, de ha ez nem megoldható, akkor légy résen és soha ne engedd, hogy a babád a közelében játsszon! Ha már nagyobbacska, akkor tanítsd meg neki, hogy ne nyúljon hozzá, mert beteg lesz tőle. Mellőzzük a szúrós, tüskés növények ültetését is, komoly szemsérüléseket tudnak okozni!

- Az aknafedelek mindig legyenek zárva és stabilan rögzítve!

- Ha van öntözővíztároló hordó a kertben, azt zárjuk le, ne tudjon a gyerkőc belekukucskálni!

- A kerti csap körüli vagy más vizes, napos területeket imádják a darazsak, ide ne engedjük mezítláb a gyerekeket!

- Ha van farakás a kertben, ne engedjük a kisgyereket a közelébe, különösen arra kell vigyázni, hogy ne másszon fel rá!

- Ellenőrizzük le a kerti felületeket, nem billegnek-e a járólapok, a tipegők. Ha valami fával van borítva, minden léc a helyén van-e, nem állnak-e ki csavarok, szegek valahonnan!