Bababiztonsági blog

Babatestápoló és gyerek tusfürdő is a kivont termékek listáján

2018.10.15 14:01

A kormany.hu október 13-ai cikke szerint kozmetikumok tisztaságát vizsgálta a fogyasztóvédelem. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos ellenőrzés során összesen 120 különböző kozmetikai terméket vizsgáltak, ezek közül hetet kivontak a forgalomból!

Mely termékeket vizsgálták, melyek a megfelelőek és melyek a bukottak?   

Az ITM akkreditált laboratóriumában tusfürdőket, samponokat, folyékony szappanokat, natúrkozmetikumokat, pipereszappanokat és szájvizeket vizsgáltak. Az ellenőrzés a termékek mikrobiológiai jellemzőire és a bennük található tartósítószerek mennyiségére terjedt ki (a tartósítószerek határérték feletti szintje bőrproblémákat okozhat). A vizsgált tusfürdők és a szájvizek mindegyikét megfelelőnek találták, azonban a laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy két sampon, két natúrkozmetikum (ezek közül az egyik baba testápoló, a másik pedig gyerek tusfürdő!!), két pipereszappan és egy folyékony szappan nem felel meg az előírásoknak. A termékek mikrobiológiai szennyeződést tartalmaztak, címkézésük nem volt megfelelő, de akadt olyan is, amelynek lejárt a minőségmegőrzési ideje.

Az alábbi termékeket vonták ki a forgalomból és szedették le a polcokról. Ezekből ma már tutira nem tudtál vásárolni, de elképzelhető, hogy még van belőle a fürdőszobátokban és használjátok minden nap:

- Natural Skin Care for baby, herbal ligetszépe testápoló 250 ml

- Weleda Kids gyerek tusfürdő 150 ml

- Tropical Fruits folyékony szappan grapefriut és narancs illattal 500 ml

- Neobio Natural Cosmetics szenzitív sampon 250 ml

- Herbária Bojtorján sampon 2in1, 250 ml

- Nadin Körömvirág szappan 90 g

- Kecsketejfürdő 100 % természetes, sövénykúti háziszappan joghurtos-körömvirág, 100 g

Persze ilyenkor nem csak azt szeretnénk tudni, hogy mely termékeket keresve kell leellenőriznünk a kozmetikumainkat, hanem azt is, hogy mely termékek azok, melyeket rendben talált a vizsgálat, azaz nyugodtan használhatjuk.

Ezt a listát az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

Vizsgált kozmetikumok listája 1.

Vizsgált kozmetikumok listája 2. 

Vizsgált kozmetikumok listája 3. 

Forrás: kormany.hu

Fotó: index.hu