Bababiztonsági blog

Ajtórács a lépcső tetején

2015.06.01 14:19

Mire figyeljünk, ha a lépcső tetején használunk ajtórácsot? 

Lépcső tetejére választhatunk fúrással rögzíthető ajtórácsot vagy önfeszítős ajtórácsot is. De fontos tudni, hogy lépcső tetején az önfeszítős ajtórács falitartóit (tartókupakjait) nem elég csak kétoldalas ragasztópárnácskákkal rögzíteni, gyermekünk biztonsága érdekében a falitartókat csavarral kell rögzíteni!

A képen egy falitartó látható, ez itt csak ragasztva van, de jól látható a csavar helye. 

 

Amit a lépcső tetején használt ajtórácsról még tudni kell, hogy az ajtórács nem nyílhat a lépcső irányába, mert balesetveszélyes! Képzeld csak el, mész felfelé a lépcsőn, ahhoz hogy át tudj haladni az ajtón, meg kell fognod a rácsot és néhány lépcsőfokot vissza kell lépned ahhoz, hogy ki tud nyitni a lépcső szélességében. Képzeld el ezt a mozdulatot babával vagy szennyestartó kosárral a kezedben, vagy csak a kisgyereked kezét fogva. Esetleg ha már ő nagyobb lesz és egyedül fog közlekedni, de a kistesó miatt a rácsot még használni kell, és neki kell majd néhány lépcsőfokot hátra lefelé lépnie, hogy ki tudja nyitni a rácsot és fel tudjon jutni az emeletre...

Ez a helyes felszerelés, az ajtórács nem a lépcső irányába nyílik

 

Ha a lépcső szélessége megengedi, akkor válassz küszöb nélküli ajtórácsot! A küszöb balesetveszélyes lehet a lépcső tetején!

Küszöb nélküli ajtórácsaink:

Babydan Flexi Fit FA ajtórács

Babydan Flexi Fit FÉM ajtórács

Babydan Kutyarács

ZOPA Simply ajtórács