Bababiztonsági blog

Ajtórács rögzítése korláthoz

2021.02.10 13:58
Ajtórács rögzítése korláthoz

Alapesetben az ajtórácsok, lépcsőrácsok rögzítése egyszerű, legyen az akár önfeszítős, akár csavarral rögzítendő ajtórács. Azonban korláttal rendelkező lépcsőknél ez első ránézésre nem ennyire egyszerű. Sok szülő küld fotót nekünk és kétségbeesve kérdezi, hogyan lehetne a lépcsőjüket biztonságossá tenni, pl. mert fúrni nem szeretnék a vaskorlátot, faoszlopot, vagy az önfeszítős lépcsőrács tartókupakjának a rögzíéséhez nincs elegendő hely a korláton, ebben az esetben hogyan előzhetnék meg, hogy szemük fénye egyedül elinduljon lefelé vagy felfelé a lépcsőn?! 

Szerencsére a gyártók is felismerték ezt az igényt, és többféle megoldást találtak rá.

1. Y-alakú adapter, aminek az egyenes vége az ajtórácshoz rögzíthető, az Y-ága pedig a korláthoz. A babarács akár mindkét oldalára rögzíthető egy-egy Y-elem. Fontos tudni, hogy az Y-elem és az ajtórács, lépcsőrács gyártójának ugyanannak kell lennie, mert csak azok kompatilibisek egymással. Illetve amit még tudni kell, hogy Y-elem csak önfeszítős ajtórácshoz használható! Fúrással, csavarral rögzíthető babarácshoz nem!

             

A Bababiztonság webáruházban kapható ajtórácsok, melyekhez Y-elem illeszthető:

Babydan Y-adapterrel kombatibilis babarácsok: 

Babydan PREMIER ajtórács

Babydan DANAMIC ajtórács

Babydan PREMIER PetGate - Magas kutyarács

Dreambaby Y-adapterrel kompatibilis ajtórácsok

Dreambaby Keskeny ajtórács, babarács

Dreambaby Széles ajtórács, babarács

2. Oszlop-adapter: Vannak olyan korlátok, amihez az Y-elem nem alkalmas, pl. mert túl vastag a korlát oszlopa. Szerencsére az ilyen korlátra is van megoldás, mégpedig az oszlop-adapter. Ezt az elemet a korlát oszlopához kell rögzíteni biztonsági hevederrel (ami majd nyom nélkül eltávolítható, ha már nem lesz szükség az ajtórácsra) és aztán ehhez lehet rögzíteni az ajtórácsot, lépcsőrácsot. Az oszlop- vagy korlátadapter használata abban az esetben is szuper lehetőség, ha csavarral rögzítendő lépcsőrácsot szeretnénk használni (ami ugyebár a küszöbnélkülisége miatt lépcsők esetében előnyösebb, mint a küszöbbel rendelkező önfeszítős ajtórácsok), de nem szeretnénk -vagy nem is lehetséges - a korlát fúrása. Ebben az esetben az ajtórács ehhez az adapterhez kerül rögzítésre csavarral.  

Az oszlopadapter rögzítése egyszerű, de biztonságos. Jelenleg csak a Babydan gyártója készít ilyen adaptert, és ehhez az adapterhez csak a Babydan márkájú ajtórácsok, babarácsok, lépcsőrácsok, térelválasztók rögzíthetőek biztonságosan.

3. Térelválasztó: Ha sehogy sem lehet a lépcsőre ajtórácsot tenni (pl. mert a fal vagy a korlát csak a második vagy a harmadik lépcsőfokon kezdődik), de van fal a lépcső közelében, akkor válasszuk a Babydan Térelválasztóját, amit a falhoz lehet rögzíteni és bármilyen alakzatba lehet állítani. Ezzel akár nagyobb terület is elválasztható, biztonságossá tehető, pl. ahol maga a korlát is veszélyt rejt, mert vízszintesen vannak a rácselemek amire felmászhat a gyermek, vagy nagyon távol vannak egymástól a rácselemek és félő, hogy a gyermek feje beszorul.