Bababiztonsági blog

Bababiztos fürdőszoba

2021.09.17 10:18
Bababiztos fürdőszoba

A fürdőszoba a legveszélyesebb helyiség egy kisgyermek számára a lakásban. Egyrészt a megcsúszás és a fulladás veszélye miatt, másrészt pedig a mérgezés miatt, hiszen a legtöbb szülő itt tárolja a gyermekekre veszélyes mérgező anyagokat, azaz tisztító- és takarítószereket, vegyszereket, kozmetikai termékeket. 

 

A legfontosabb óvintézkedések a fürdőszobában: 

- Minden vegyszert, takarítószert, mosószert, öblítőt zárjunk el, vagy tegyük biztonságos helyre, ahol a kisgyermek nem érheti el. Gondoljunk olyan anyagokra is, mint pl. a körömlakk-lemosó, hajlakk, borotva. Különösen a kis színes mosószer-kapszulák keltik fel a gyermekek érdeklődését. 

- Bárhol is tartjuk otthonunkban a gyógyszereket, azokat mindig biztonságosan zárható dobozban tároljuk!

- A fürdőkád aljára helyezett csúszásgátlóval megakadályozhatjuk, hogy a kádban megcsússzon a gyermek. A fürdőkád elé tegyünk ún. kádkilépő szőnyeget, ezzel is csökkenthetjük a megcsúszás kockázatát.
Megnézem a Webáruházban

- Soha ne hagyjuk egyedül a fürdőkádban a gyermeket, még egy fél pillanatra se! Hiába tud már ülni, akkor is támasszuk meg a hátát vagy fogjuk meg az egyik kezét!

- A gyermek fürdőkádba helyezése előtt mindig ellenőrizzük a víz hőmérsékletét! A forró víz égési sérüléseket okozhat! 

- Ha a kicsi a kádban ül, ne melegítsük fel forró vízzel a már kihűlt fürdővizét! 

- Ha szabályozható a víz hőmérséklete pl. a kazánon, akkor állítsuk max. 50 ºC -ra, így elkerülhető a forrázás. Ha van rá lehetőségünk, cseréljük le a kádtöltő csaptelepet termosztátos csaptelepre, így beállítható a max. hőfok, elkerülhető a forrázás. 

- Figyeljünk, hogy fürdés közben a kis pancsoló ne érjen hozzá a meleg csaphoz. A csapot körbetekerhetjük kis törölközővel, textilpelenkával vagy vehetünk rá ún. csaptelepvédőt, ami nemcsak a forró csaptól védi meg a gyermeket, hanem attól is, hogy a fejét vagy a karját beverje a csaptelepbe.

- Wc-zárral rögzítsük a WC fedelét, hogy ne tudja felnyitni és belenyúlni a kicsi. A wc-kagylóban a rögzített wc-illatosítók is mérgező anyagot tartalmaznak, veszélyt jelentenek!
Megnézem a Webáruházban

Minden óvintézkedés betartása ellenére sem tehetjük meg azt, hogy akárcsak egy pillanatra is felügyelet nélkül hagyjuk gyermekünket! Ameddig a veszélyérzetük nem alakul ki és nem tanulják meg, hogy mi az, ami veszélyt jelenthet számukra, mindig ébernek kell lennünk, soha nem hagyhatjuk őket felügyelet nélkül!!

Bármennyire is felkészültünk mindenre, mindig akad majd valami veszélyforrás, amire nem gondoltunk. Ezért ez a felsorolás sem lehet teljes, mindent magába foglaló írás.