Bababiztonsági blog

A gombelemről

2014.06.27 13:19
A gombelemről

Mint minden apró tárgy, a gombelem is fulladást okozhat, ha megakad a nyelőcsőben vagy ha a gyermek félrenyeli azt és a légcsőbe kerül. De a gombelem azért is különösen veszélyes, mert a nyállal érintkezve komoly égési sérüléseket okoz a nyelőcsőben vagy a gyomorban, ami akár halálos kimenetelű is lehet. 

 

 

 

Hogyan előzheted meg, hogy egy gombelem gyermeked kezébe kerüljön?  

 

 

 

 

- A gombelemeket olyan helyen tárold, ahol gyermeked nem érheti el, nem férhet hozzá!

- A lemerült gombelemeket is tartsd távol gyermekedtől, mert ezek is veszélyesek lehetnek! Az elhasznált elemeket vidd el a szelektív elemgyűjtőbe.

- Minden elemmel működő eszköz, játék elemtartó rekeszét nézd meg, gyerekbiztosan záródik-e! Különösen az elemmel működő gyerekjátékokra, zenélő mesekönyvekre fordíts nagy figyelmet! Ha csavarral rögzített az elemtartó fedele, akkor nincs gond, azt nem tudja kinyitni a gyerkőc. De ha nincs csavar és a gyerek hozzáférhet a gombelemhez és kiveheti azt, akkor ezzel a játékkal csak akkor engedd játszani, ha Te is mellette vagy és állandóan felügyelni tudod őt. Egyéb esetekben sajnos a játékot el kell tenni előle, szülői felügyelet nélkül ne játsszon vele!

- Nézd át azokat az eszközöket is, amelyek ugyan nem játékok, de a háztartásban megtalálhatóak és a gyermek hozzáférhet, pl. távirányító, zenélő képeslap, számológép, kisméretű elektronikus eszközök, konyhai vagy fürdőszobai mérleg. Ha az elemtartó rekesz fedele elcsúsztatható, lepattintható, könnyen eltávolítható, akkor az eszközt tartsd a gyermek által elérhetetlen helyen!

- Az elemtartó rekesz fedelét biztonságos rögzítés esetén is rendszeresen ellenőrizd, előfordulhat, hogy a használat miatt megrepedt, eltört és így már könnyen ki tudja nyitni gyermeked.

- Ne engedd a gyerekeket elemmel játszani, nemcsak gombelemmel, hanem semmilyen elemmel (pl. ceruzaelem) sem.