Bababiztonsági blog

Sarokvédő

2013.05.11 12:43
Sarokvédők helyes felhelyezése

Jogosan merül fel a szülők részéről az az igény, hogy a felragasztott sarokvédők, fiókzárak nyom nélkül eltávolíthatóak legyenek, ha már nincs rájuk szükség. Ezen igénynek megfelelően a gyártók tartós, de nem extra erős ragasztókat használnak a rögzítéshez. De ha megfelelően ragasztottuk fel a sarokvédőket, szekrényzárakat és gyermekünk nem piszkálja, feszegeti, akkor ezek a ragasztók tartósan rögzítik a sarokvédőt addig, amíg szükség van rá.

Hogyan előzhetjük meg, hogy gyermekünk leszedje a sarokvédőt? Helyezzünk fel sarokvédőket már akkor, amikor gyermekünket először ültetjuk az asztalhoz (kb. 6 hónapos korában). Ekkor még ugyan nem jelent veszélyt a gyermekre az asztal éles sarka, mert még nem totyog, nem áll fel, de így megszokja, hogy az asztal sarkán van "valami" és ezzel megelőzhetjük azt, hogy akkor keltse fel az érdeklődését, amikor már elég ügyes ahhoz, hogy a sarokvédőt lefeszítse a bútorról. Nagyon fontos a megfelelő rögzítés is. Ez azt jelenti, hogy rögzítés előtt megtisztíjuk a bútor felületét, azaz alaposan portalanítjuk és zsírtalanítjuk. A ragasztó száradásához 24 óra szükséges. 

Mit tegyünk, ha gyermekünknek felkelti a kíváncsiságát az a "valami" az asztal sarkán, ami eddig nem volt ott, és leszedi azt? Pár száz forintért vásárolható kétoldalas ragasztó bármilyen papírboltban, hipermarketben. Tisztítsuk meg a felülelet és a vásárolt kétoldalas ragasztóval rögzítsük ismét fel. Nagyon figyeljünk arra, hogy a gyermek ne vegye a szájába a leszedett sarokvédőt, mert fulladást okozhat!