Bababiztonsági blog

10 veszélyt jelentő dolog a lakásodban

2019.03.08 11:01

10 + 1 dolog a lakásodban, amiről nem is sejted, hogy veszélyt jelent a kisgyermeked számára

Minden szülő tudja, hogy amikor a baba elkezd kúszni-mászni, azaz képes lesz a helyét saját maga megváltoztatni, akkor a konnektorokat vakdugóval kell ellátni és a veszélyes tárgyakat biztonságos szekrénybe kell zárni vagy legalábbis a baba számára elérhetetlen magasságba kell tenni.  Minden szülő tudja, hogy a legveszélyesebbek a gyógyszerek, a tisztítószerek és az éles szúró-vágó eszközök, tárgyak.

Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a lakásukban több olyan ártatlannak tűnő tárgy is található, amelyek a kisgyerek kezébe kerülve veszélyt jelentenek a számára.  Szinte minden lakásban található olyan tárgy, amiről nem is gondolnád, hogy komoly veszélyt jelent a kis kúszó-mászó-totyogód számára.  Az ő kíváncsisága nem ismer határokat, ha megtalálja, a szájába is fogja venni, ebben biztos lehetsz! Ezért a mérgező és éles tárgyak mellett ezekre is figyelj, ezeket is pakold el!

 

1. Gombelem

Egészen biztos, hogy a Te gyermeked játékai között is lapul egy-kettő ami gombelemmel működik, ha más nem, legalább egy zenélő képeslap. A gombelem -mint minden apró tárgy-, fulladást okozhat, de lenyelve is nagyon veszélyes, mert a gyomorban égési sérülést okoz.

2. Hűtőmágnes

Te is örülsz, hogy gyermeked milyen szépen eljátszik a hűtőmágnesekkel, amíg Te a konyhában főzöl? Akkor nézd meg kérlek, hogy a hátoldalán lévő mágnes mekkora és hogyan van rögzítve!  Sajnos sok olyan hűtőmágnes van, aminek a hátuljára csak egy pici mágnes van ragasztva! A kicsi könnyen le tudja ezt szedni azt apró ujjacskáival és a szájába véve a fulladás veszélye áll fenn, ráadásul a mágnes lenyelve komoly belső sérüléseket okozhat. 

3. Szobakulcs

Milyen jó is lenne néha magunkra zárni az ajtót, legalább a wc-ajtót… néha.  Belegondoltál már, mi történne, ha a kisgyermeked tenné ezt? A saját gyerekemnél tapasztaltam, hogy gond nélkül be tudja zárni az ajtót kulccsal, de sajnos kinyitni, azaz visszafelé elfordítani a kulcsot már nem. Vedd ki a szobaajtókból a kulcsot, az összesből!

4. Jácint

Te is szoktál Valentin-napra vagy Nőnapra jácintot kapni? Én imádom, gyönyörű színei vannak, na és az illata, mennyei…. valószínűleg gyermekednek is tetszeni fog, úgyhogy légy elővigyázatos, mert ez a növény bizony mérgező. És sajnos nem az egyedüli szép és kedvelt szobanövényünk, ami mérgező. 

Iratkozz fel a Bababiztonság otthon hírlevelére és tudd meg melyek a leggyakoribb, szinte minden lakásban megtalálható mérgező szobanövények!

A 10 leggyakoribb mérgező szobanövény  katt a linkre

5. Szilikagéles zacskó

Ártalmatlannak gondolnánk, hisz nincs is ráírva, hogy mérgező. Valójában tényleg nem mérgező (bár állítólag vannak gyártók, akik gombaölő és rovarirtó adalékanyagot tesznek hozzá), azonban az apró gyöngyök vagy maga a zacskó fulladást okozhat.

6. Nejlon szatyrok

Neked is megvan az a szokásod, hogy a nejlonszatyrokat gyűjtöd, merthogy jó lesz az majd a következő bevásárlásnál? Vigyázz, mert ha gyermeked számára elérhető helyen tartod, akkor az ártalmatlannak tűnő szatyrok komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen a gyerkőc szerint jó játék a fejére húzni és bújócskát játszani, azonban a fulladásveszély miatt ez rendkívül veszélyes!

 

7. Hand-made játékok

Imádom a kreatív anyukák által készített csodaszép és cuki játékokat! Ezek a játékok azonban nem a játékbiztonsági előírások szerint készülnek, nem mennek keresztül semmiféle minőségügyi ellenőrzésen. Sok apró „alkatrész” van rajta, ami nem biztos, hogy ellenáll az apró ujjacskáknak (gombok, masnik, apró díszek stb) . Ha a játékról a gyerkőc le tud tépne, szedni valamit, akkor azt tutira a szájába fogja venni és ez lenyelve fulladást okozhat.

8. Mosogatógép

Csuda izgalmas egy dolog, anya is sokat „játszik” vele, hát akkor persze, hogy a kismanónak is meg kell vizsgálnia! És ha ki tudja nyitni, akkor bizony éles késeket, villákat is találhat benne, nem beszélve a törékeny tányérokról, poharakról, amik könnyen kicsúsznak a pici kezekből. Ráadásul a mosogatógép tabletta a szép színeivel igencsak csábító, és persze mérgező!

9. Wc frissítő

Bár ez már a tisztítószer kategória (és minden szülő tudja, hogy a tisztítószereket elzárva kell tartani), a wc-frissítőt a legtöbb lakásban mégsem tartjuk elzárva. Pedig a wc-be belekukkantva a kisgyermek kíváncsiságát azonnal felkelti a fehér wc-csészére akasztott színes valami. Naná, hogy ki kell vennie a wc-ből  és meg kell vizsgálnia.

10. Asztalterítő

Ebből is van néhány a lakásban, ha nálunk nem is, a nagymamánál tutira. A lelógó asztalterítőt a kicsik gyakran használják a felálláshoz kapaszkodóként. És ha van az asztalterítőn valami, akkor az a terítővel együtt landol a földön, a gyerek mellett vagy éppen rajta. Belegondolni is szörnyű, ha az asztalterítőn éppen egy bögre, egy tányér forró leves, váza vagy bármilyen törékeny, nehéz tárgy van.

+1. Tévé

Szinte minden évben hallani a híradásokban, hogy tévé borult egy kisgyerekre. Nem is kell a gyereknek rángatnia vagy belekapaszkodnia, elég csak annyi, hogy pl. ugrál a tévé előtt, vagy ha fiókos komódon van a tévé, kihúzgálja a fiókokat és a komóddal együtt borul a tévé…