Bababiztonsági blog

Mérgező kölesgolyót vontak ki a forgalomból!

2016.10.21 12:38

Mérgező kölesgolyót vontak ki a forgalomból! 

Ha van ilyen az otthonodban, ne add gyermekednek!

Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet veszélyt. Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.

Az atropin és a szkopolamin mérgező hatású vegyületek. Az atropint gyógyászati célra is alkalmazzák. Jogszabályban meghatározott felső határértékük jelenleg csak kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. Az extrudált kölesgolyó termékek nem tartoznak ebbe a kategóriába, a NÉBIH laboratóriumában mért értékek alapján azonban a termékek fogyasztása gyermekek számára kockázatos lehet. A NÉBIH által mért mennyiségek – a termékek ajánlott mennyiségben történő fogyasztása esetén – a felnőttekre nem jelentenek veszélyt.

Mérgezés esetén a tünetek az alábbiak lehetnek: szájszárazság, pupillatágulás. Fontos tudni, hogy probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, amivel orvoshoz kell fordulni. A termékek elfogyasztásának hosszú távú egészségkárosító hatása azonban nincs.

Tekintettel a gyermekeket érintő élelmiszerbiztonsági kockázatra a NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását. Az élelmiszerek előállítója és forgalmazója is azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.

 

Az érintett termékek

Termék neve: Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból

Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.

Kiszerelés: 75 g

Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899

 

Termék neve: Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból

Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.

Kiszerelés: 150 g

Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874

 

A tropán-alkaloidokról

Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek.  A tropán alkaloidok egyes gyomnövények (pl. beléndek, csattanó maszlag) toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak.

Ezeknek a gyomnövényeknek a magjai azonos méretük miatt könnyen keverednek a kölessel, így a kölesgolyó termékek alapanyagául szolgáló kölest – nem megfelelő növényvédelmi technológia esetén – nagymértékben szennyezhetik.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

 

Forrás: portal.nebih.gov.hu